Italiano Русский

Architetto Nicola Zema - Architecture studio

Contacts

via sempione 62
21057 olgiate olona, italy
tel +39 0331377323
fax +39 0331375415
info@nicolazema.com

web concept & design by nicola zema Architetto
christian sarnataro


Expertise And Services


Research And Philosophy

the studio works in the field of design and deals with new residential and commercial buildings, renovations, interior design and retail architecture (stores, booths, shop-within-a-shop...). thanks to the know-how and to the support of freelancers and consultants, the studio is able to offer consulting services which can be costumized to better meet the needs of the clients. technical skills, reliability and mastery of advanced softwares (3-d design, integrated systems, cadtools, rendering) allow us to define the project identity at the early stages and to develop it up until the working stage through a precise study of exterior and interior architectural and functional elements - colours, materials, furnishing.


People

I graduated at Politecnico di Milano in 1999, when new IT tools were used more and more in architecture and offered new chances in the fields of design, research, management and realization of projects. It was hard not to get involved in the use of these new tools, fascinated by the "new shapes" the contemporary architects were able to manage, offer and control. The architectural images that have always lived in the collective unconscious of every student and designer (which first could be realized thanks to the use of concrete) found then the chance of being developed thanks to technology, innovative materials and IT. This was the feeling of many students specializing in architecture just like me: we were all fascinated by the virtual images of projects that could become true and we were all moved by the sense of a future made of new architectural shapes and materials or - at least - of being contemporary to design, fashion and automotive industry (which were always in progress). Being witness of a time that promoted image, individualism and appearence generated necessarily feelings of ambition. Opposite to these feelings there was the everyday reality of a young provincial architect who had to make his first steps in the world of work. I started working as an architect thanks to design studies in the province of Milano and Varese and collaborating with professor Daniele Vitale, professor Claudio Fazzini, architect Roberto Mascazzini, professor and engineer Lorenzo Jurina, arch. Franco Segre, and trying to investigate each aspect of design: urban plans, integrated plans, lotting plans, design of residential districts, commercial buildings, public buildings, private houses, stores, furnishings and interior design, up until design. "From spoon to city" is a motto I find as up-to-date as ever: dealing with issues with various and flexible solutions, favouring and strenghtening my own design personality. I opened my own studio and since 2003 I've been designing, among others, Giorgio Armani stores and connected brands. The fashion and retail world is fascinating, always up-to-date and able to collect the trends of the international society. In this way it's a field in endless progress.

I believe that everything is always to be connected to one real final goal: to design for people living in the contemporary society which is always changing and moving towards to globalization; to design for people and society in strict connection with home, private, commercial, public, urban, natural, land, national or international environment.


Retail - Wellness - Booths - Concepts

GIORGIO ARMANI

nicola zema studio has been collaborating with Giorgio Armani Technical Office since 2004. The studio designed the new Giorgio Armani stores in The Pearl - Qatar, Porto Arabia, Hong Kong Airport, Beijing CCP, Shanghai IFC, Osaka, Tokyo Roppongi Hills (also project support on the new concept created by Giorgio Armani and the Technical Office), the new Emporio Armani stores in Paris - Charles de Gaulle, Perth Australia, Dubai Airport, and also Armani Jeans shops in Melbourne, Lubin, Rzeszow, Gliwice, Gdansk, Bydgoszcz, Wroclaw, Katowice, Silesia, Valencia, Nancy, Toulon, Amsterdam, Helsinki, Genoa, Orvieto, Castelletto Ticino. In collaboration with Giorgio Armani Technical Office, the studio was involved in the design of Giorgio Armani Privé client showroom in Avenue Montaigne and in the analysis of the new concept of the exhibition spaces for Emporio Armani Underwear along with Intai S.p.A. designing the boutiques within Rinascente department store in Milan. nicola zema offers commitment, advice, design and graphic support to create new concepts and open new stores and exhibition spaces.













ARMANI - TOKYO ROPPONGI

GIORGIO ARMANI - NUOVO CONCEPT - TOKYO ROPPONGI
negozio di abbigliamento e accessori
flagship store a Tokyo, Roppongi Hills District
concept: sig. Giorgio Armani – Ufficio Tecnico GA
collaborazione al concept: Nicola Zema architetto – A3 architettiassociati
progetto architettonico: Ufficio Tecnico GA - Nicola Zema architetto con A3 architettiassociati
progetto illuminotecnico: Ufficio Tecnico GA – Balestreri Lighting
anno 2008
consistenza: 580 mq









ARMANI COLLEZIONI - CONCEPT

SELECTION OF THE NEW CONCEPT BEYOND ARMANI COLLEZIONI
clothing and accessories store
flagship store in milan
project: architect nicola zema
A3 architettiassociati
year: 2008

Giorgio Armani Technical Office wanted us to suggest a new concept beyond Armani Collezioni. We decided first to convey concepts representing the company. Armani Collezioni is commonly associated to the fashion world and the international character of a company present all over the world. These considerations have been associated with concepts that could represent them all:

Armani - Elegance - International Scale - Fashion World - Theatre - Stage - Catwalk.

After defining the concepts, the studio moved over to study the formal elements suitable to convey these concepts. Starting from the elements that are the technical base of architecture, we expressed the aim they're intended to: the reference to the window, for instance, means the opening of a closed space towards the exterior. Identifying concepts that refer to a precise feeling which is connected to the construction element allowed us to use only a few design elements. Dividing the construction element into their components, we realized that the "window" is composed of parts and concepts that always refer to the "window" even if it's not present: e.g. indirect light or a curtain moved by the wind recall the concept of the "window". We wanted Armani Collezioni stores to be an open space with no defined limits. Therefore we defined a semitransparent element with a soft light behind: the element in this specific case is the display stand of the product and represents the image of Armani Collezioni. The research and use of different materials allow us to solve technical issues: the store becomes an ideal space, not subject to strict technical rules, but expression of pure concepts. Simplicity was the starting point of this project: hanger bars are used only as mere technical element and the clothes play and dance with the wind. The same concept is used for the exhibition of each and every product: veils are covering them without hiding them, but embellishing them. Inside this open space, customers are the stars of an everyday fashion show. The space recalls the common idea of the catwalk, the fashion show, and the world of haute couture and in this way all clothes by Armani Collezioni are unique.










SHANTI SPA

SHANTI SPA – commercial private building for wellness and beauty
sant’antonino ticino (varese)
new building – interior design – furnishing and finishing – structures – plants
design and concept by architect nicola zema
interior structures project by engineer and architect carlo cattaneo
area: 550 m2
year: 2006 - 2007 Exquisite flavors and subtle feelings attract connoisseurs of the SPA not less than the lapping of the waves, the charm of the countryside or the freshness of mountain lakes. All this has a meaning, a reason because the SPA absorb the best of memories of each part of the world, integrating the traditions of all continents with tastein design and style of the interiors. Everything drawed and thought in honor of the wellness.

















WELLNESS MALPENSA

WELLNESS MALPENSA – commercial private building for wellness and beauty
lonate pozzolo (varese)
new building – interior design – furnishing and finishing – structures – plants
design and concept by architect nicola zema
interior structures project by engineer and architect carlo cattaneo
area: 550 m2
year: 2006 - 2007


















Interior Design

TERNATE HOUSE

TERNATE HOUSE
private house - renovation, enlargement, interior design
project: matteo squizzato - nicola zema
area: 200 m2
year: 2005-2006 An old farmhouse in Lombardy (Italy): the charm of the past combined with modern style... The long and narrow body of the building apparently compromises the distribution of the interiors, but suggests the architects to conceive open and usable spaces in a functional sequence following the linear path of everyday life. All rooms are well defined and do not interfere thanks to different vertical connections. Sliding walls and doors can modify and radically change the appearence and the environments. The living area -conceived as a moment of sharing- changes into individual and separate environments able to ensure privacy. The different architectural solutions help the owners to enjoy every moment of their life and to adapt their house according to the different guests and events.










BORGHI HOUSE

BORGHI HOUSE
private house - interior design
project: nicola zema
area: 250 m2
year: 2000-2002 The young clients wanted to improve the rooms functionality of their new house. This aim suggested the study, development and realization of highly flexible interior spaces -living room, dining room, kitchen, bedrooms and bathrooms-
Wide wooden sliding walls, customizable furnishings and different arrangements of the elements offer various solutions for the interior spaces.













BRANCA HOUSE - private house - buscate (milano)
new building
project leader: roberto mascazzini - http://ec2.it/studiomascazzini
in collaboration with: nicola zema, marco savorelli, roberta numi, davide carnevali, marco rezzin, francesco di pierro, davide tortorelli
area: 1000 m3
year: 2000-2003 The binary division of the plot into parallel “lines” perpendicular to the axis of the public street creates the geometrical order of the space and draws the new residential experience of Branca house. The binary concept – the series of “lines” filling up the entire area of the project – gives the garden of the villa the illusion of space expansion and intensifies the division into concrete walls that organize the domestic rooms. The project develops inside the walls which unfold the interior paths – both horizontal and vertical – and add few interior portions not to puzzle the original idea of the model of the interior-exterior order. The house is facing the narrow green corridor dividing the entrance from the street (hidden by the partition wall). The outside facing protects the family private life and offers few details of the thorough design: a loggia and a strip of windows. The volumes in the back of the garden seem to perform a coloured dance of shapes. The wise combination of the materials of the façade – metal sheets, glass, wood panels fitting against the pure white walls – with the refined and elegant interior perspective view protects the private life of Branca house and its presence within the context.


















private and public projects - planning

MULTI-USE BUILDING

FUNCTION ROOM
bar, library, main office of local associations - public building in varano borghi (varese)
modernization - renovation – enlargement – removal of architectural barriers – building of a new library
design by architects nicola zema and marco cavallin
structural project by professor and engineer lorenzo jurina
plant project by engineer massimiliano di toma
area: 3000 m2
year: 2006 - 2007













CARIMATE VILLA

CARIMATE VILLA - private house - como
new building
project: nicola zema
area: 200 m2
year: 2002-2003

The starting point of the project was the sloping mountainous terrain, a promontory of a hill in the fore-alps of Como. The main body has been designed to surface from the ground in the steepest point and leave the north side half-basement. Placing the building in the northern part of the property area offered the opportunity to make maximum use of the big level garden facing the living area favouring the relation between indoor and outdoor spaces. The villa has been designed to increase the value of the view and enjoy the natural settings of the surroundings. Thanks to the huge glass walls screened by sliding panels and to the brisoleil system integrated to photovoltaic film, it is possible to enjoy a wonderful view from every corner of the building. Everything revolves around the rooms, the nature and the landscape, from which the villa seems to surface in perfect armony. Important is the particular attention paid to the latest building and installation technologies such as domotic bus integrated systems for the electrical system and power generation through photovoltaic panels installed in the brisoleil to fulfill the energy need of the house.The starting point of the project was the sloping mountainous terrain, a promontory of a hill in the fore-alps of Como. The main body has been designed to surface from the ground in the steepest point and leave the north side half-basement. Placing the building in the northern part of the property area offered the opportunity to make maximum use of the big level garden facing the living area favouring the relation between indoor and outdoor spaces. The villa has been designed to increase the value of the view and enjoy the natural settings of the surroundings. Thanks to the huge glass walls screened by sliding panels and to the brisoleil system integrated to photovoltaic film, it is possible to enjoy a wonderful view from every corner of the building. Everything revolves around the rooms, the nature and the landscape, from which the villa seems to surface in perfect armony. Important is the particular attention paid to the latest building and installation technologies such as domotic bus integrated systems for the electrical system and power generation through photovoltaic panels installed in the brisoleil to fulfill the energy need of the house.

In the interiors, the large living room on the ground floor facing the garden is designed with a double height and has a mezzanine floor that from the exterior can seem like a marked horizontal volume acting as a frame for the main glass walls. The connection of the mezzanine floor with the exterior generates a sheltered portico. The house has been designed to be fully lived in each and every indoor and outdoor area. The interior design on multiple levels is pefectly fitted with the exterior gardens that surround the villa up until the green cover of the terrace.

And of course, everything is in perfect balance with the natural pattern of the ground.

















BRANCA HOUSE - private house - buscate (milano)
new building
project leader: roberto mascazzini - http://ec2.it/studiomascazzini
in collaboration with: nicola zema, marco savorelli, roberta numi, davide carnevali, marco rezzin, francesco di pierro, davide tortorelli
area: 1000 m3
year: 2000-2003 The binary division of the plot into parallel “lines” perpendicular to the axis of the public street creates the geometrical order of the space and draws the new residential experience of Branca house. The binary concept – the series of “lines” filling up the entire area of the project – gives the garden of the villa the illusion of space expansion and intensifies the division into concrete walls that organize the domestic rooms. The project develops inside the walls which unfold the interior paths – both horizontal and vertical – and add few interior portions not to puzzle the original idea of the model of the interior-exterior order. The house is facing the narrow green corridor dividing the entrance from the street (hidden by the partition wall). The outside facing protects the family private life and offers few details of the thorough design: a loggia and a strip of windows. The volumes in the back of the garden seem to perform a coloured dance of shapes. The wise combination of the materials of the façade – metal sheets, glass, wood panels fitting against the pure white walls – with the refined and elegant interior perspective view protects the private life of Branca house and its presence within the context.